sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Ensimmäisen eroryhmätapaamisen jälkeen

Kuluneella viikolla kävin ensimmäisessä eroryhmätapaamisessa. Ryhmä oli pieni, siihen kuului kaksi vetäjää ja seitsemän osallistujaa. Aluksi sovimme ryhmän säännöistä, joihin kuuluivat mm. sellaiset asiat, että ryhmässä puhutuista asioista ei puhuta ulkopuolisille, jokaisella on vapaus valita osallistuuko johonkin tehtävään vai ei ja haluaako sanoa jotakin vai ei. Kaikki saavat esittää kysymyksiä ja kommentteja halutessaan, mutta mihinkään ei ole pakko vastata, jos ei halua. Lisäksi toivottiin sitoutumista siihen, että käy tapaamisissa (yhteensä 10), jollei tule mitään pakottavaa estettä.

En kerro mitään ryhmän muista ihmisistä, tai heidän elämäntilanteistaan, jotta kukaan ei vahingossakaan sattuisi tunnistamaan jotakuta tuttuaan sieltä. Ryhmän jäsenten tarinat olivat koskettavia ja jokaisella oli omanlaisensa ero takanaan. Löysimme jokaisesta tapauksesta tuttuja elementtejä, jotka sopivat meihin kaikkiin, vaikka tietenkin oli eroavaisuuksiakin. Tämä ensimmäinen tapaaminen meni lähinnä ennakko-odotusten ja toivomusten kartoittamiseen ja siihen, että jokainen sai kertoa omasta tilanteestaan lyhyesti. Minulle jäi ryhmästä hyvä mieli ja sellainen ajatus, että tämä on minulle hyväksi ja tarpeen. Tekee hyvää päästä peilaamaan omia tunteitaan ja ajatuksiaan vertaisryhmässä, jossa muillakin on kipeitä asioita takanaan.

Sain työpaikalla järjestettyä työvuoroni niin, että pääsen osallistumaan ryhmään. Olen ollut aika avoin ja rehellinen näistä(kin) asioista, olen kertonut miksi en pääsisi tulemaan tiettyinä aikoina töihin ja minuun on onneksi suhtauduttu reilusti. Asennoituminen on ollut sellaista, että totta kai sinun pitää päästä menemään sinne, joten järjestetään nämä vuorot niin että se onnistuu mahdollisimman usein. Hieno juttu, ja vaikka työstäni täällä toisinaan olen vähän märissytkin mm. sen stressaavuuden ja ennakoimattomuuden takia, niin on se työnä mielenkiintoista ja palkitsevaa, ja se on iso plussa että joustoa löytyy tarvittaessa myös minun suuntaani, jos se vain on mahdollista järjestää.

Ensi viikon tapaamista odotan mielenkiinnolla. Ryhmä vaikutti toimivalta ja kaikilla oli heti alusta lähtien sellainen kiva, avoin asenne, että me kaikki saamme tapaamisista varmasti paljon irti, vaikka asioiden läpikäyminen raskasta onkin.

Ei kommentteja: